Blog

Waarom is ontbijten belangrijk? + 5 lekkere en gezonde ontbijtrecepten

Dat elke dag ontbijten belangrijk is, dat weten jullie misschien wel. Toch zijn er nog steeds veel mensen die het ontbijt overslaan, bijvoorbeeld omdat ze zo vroeg nog geen trek hebben of omdat ze te laat op staan om nog tijd te hebben voor het ontbijt. In dit artikel leg ik uit waarom ontbijten zo belangrijk is en geef ik vijf recepten voor een gezond, snel en lekker ontbijt.

Als je ‘s ochtends wakker wordt heb je uren niks gegeten. Door ‘s ochtends goed te ontbijten wordt je spijsvertering opgestart. Deze is ‘s nachts namelijk ook in rust. Daarnaast zorgt ontbijten ervoor dat je stoelgang gestimuleerd wordt. Door een vezelrijke maaltijd krijgen je hersenen een seintje dat je darmen plaats moeten maken voor het nieuwe eten en moet je naar de wc. Verder zorgt ontbijten voor voldoende energie om hard te kunnen werken, leren, sporten of het  huishouden te doen en bevat het ontbijt verschillende nuttige voedingsstoffen. Ook is bewezen dat mensen die goed ontbijten later op de dag minder last hebben van lekkere trek.

Vind je het lastig om ‘s ochtends te ontbijten? Probeer dan het ontbijten eens op te bouwen. Neem bijvoorbeeld eerst een klein schaaltje yoghurt of kwark, voeg een week later wat fruit toe en als dat goed werkt de week erop nog wat noten.

Vind je het lastig om te variëren in je ontbijt dan heb ik hier vijf voorbeelden van gezonde en lekkere ontbijtjes voor jullie. Het maken van de foto’s en de styling van de ontbijtjes is gedaan door Jenny van Pillows & Pie😍


Havermout met peer en kaneel

Ingrediënten:

  • 6 eetlepels havermout
  • 200 ml melk of melkvervanger zonder suiker (sojamelk, kokosmelk, havermelk)
  • 1 tl kaneel
  • 1 peer

Hoe maak je het?

  1. Doe de melk met de havermout in een bakje of schaaltje die in de magnetron kan
  2. Meng de havermout en melk door elkaar
  3. Zet het bakje 2,5 minuut in de magnetron op de hoogste stand
  4. Snijd ondertussen de peer in stukjes
  5. Haal de havermout uit de magnetron en roer nogmaals een beetje door. Als al het vocht door de havermout is opgenomen is het klaar
  6. Voeg vervolgens de stukjes peer en de kaneel toe

Volkoren brood met avocado en ei

Ingrediënten:

  • 2 sneetjes volkoren brood
  • ½ avocado
  • 2 gekookte eieren

Hoe maak je het?

  1. Kook 2 eieren ongeveer 5-6 minuten
  2. Pel de gekookte eieren en snijd de eieren in plakjes
  3. Snijd de avocado in reepjes
  4. Beleg het volkorenbrood met reepjes avocado
  5. Beleg de avocado met plakjes gekookt ei
  6. Bestrooi met peper of andere kruiden die je lekker vindt

Kwark met appel en pindakaas

Ingrediënten:

  • 250 gram magere kwark
  • 1 appel
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 theelepel lijnzaad

Hoe maak je het?

  1. Het spreekt een beetje voor zich 😉 maar schep 250 gram kwark in een schaaltje
  2. Snijd de appel in stukjes
  3. Voeg de appel, de pindakaas en lijnzaad toe en meng door elkaar

Kaki ontbijttaartjes

Ingrediënten:

  • 1 kaki
  • Skyr naturel
  • Toppings, bijvoorbeeld kiwi, cashewnoten, pecannoten, lijnzaad of pompoenpitten

Hoe maak je het?

  1. Snijd de kaki in plakjes
  2. Besmeer de kaki met Skyr
  3. Versier met jouw favo topping

Ontbijtsmoothie 

Ingrediënten:

  • 200 gram magere kwark
  • 2 handjes (diepvries) frambozen, aardbeien of bosbessen
  • 2 eetlepels havermout
  • 1 banaan

Hoe maak je het?

  1. Snijd de banaan in stukjes
  2. Doe alle ingrediënten in de blender (met een staafmixer kan ook) en mix tot een glad mengsel
  3. Giet het mengsel over in een glas en eet het met een lepel of drink het met een rietje!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *